Kristdalas historia

Kristdalabygden har en anrik historia som börjar med sjön Hummeln som bildades för 470 miljoner år sedan. Bygden har haft invånare sedan bronsåldern vilket framgår av fornlämningar i bland annat Krithemsparken, runt hembygdsgården, i Krokshult och vid Målsjön.

Kristdala hembygdsgård, som har öppet under sommaren, är intressant för den som är intresserad av historia. Här kan du göra en tidsresa genom att besöka gamla byggnader och föremål.

I Träthults Gårdsmuseum har den gamla ladugården från 1870 bevarats i sitt gamla ursprung. Ett besök här är det bästa sättet att se hur man levde förr. Fridhems skol- & lantbruksmuseum hittar du antik skolmiljö med kateder, skolbänkar och skolinventarier från början av 1900-talet.

I Ishults Tingshus hölls det första tinget år 1730. Här skipades rättvisa under 205 år. Tingshuset och arresten är sevärda byggnadsminnen som vittnar om de livsvillkoren som gällde förr. Ett guidat besök är väl värt. Missa inte att stanna till vid galgbacken några kilometer från tingshuset.

Bygdens historik