TURISM

Utflyktstips 10 mil

Kristdalabygden ligger mitt på vackra Smålandskusten. Här finns skog och vackert landskap men det är samtidigt nära till den vackra kusten med skärgården och Öland. Härifrån är det heller inte speciellt långt till några av Smålands största utflyktsmål inom en radie på 10 mil.

Blå Jungfrun

Blå Jungfrun, eller Blåkulla som det även kallas i folkmun, skimrar lockande ute i Kalmarsund. Den 86 m höga granitkupolen har alltid frestat människors nyfikenhet sedan urminnes tider. Gå på spaning bland jätte grytor och grottor och ta ett varv runt labyrinten. Båten avgår från Oskarshamns hamn.

Webb: Solkustturer

Glasriket

I södra Småland hittar du de 15 glasbruk som utgör Glasriket. Glasriket med sin unika tradition, keramik, slöjd och andra hantverk inbjuder till inspirerande och utvecklande upplevelser. Här kan du till exempel själv prova på att blåsa ditt eget glas.

Webb: Glasriket

Ölands Djur- & Nöjespark

Ölands Djur- och Nöjespark är ett av sydöstra Sveriges största turistmål och ett heldagsnöje som ligger på andra sidan Ölandsbron. Här finns ett internationellt zoo, stort modernt nöjesfält, bad- och vattenland, sagopark och dinosaurium.

Webb: Ölands Djur- & Nöjespark

Västervik

I Västervik, ca 65 km nordost om Kristdala, kan du bland annat besöka den anrika Visfestivalen som funnits sedan 1966. Här finns även den populära campingen Lysingsbadet, Gränsö slott, bra shopping och en mysig hamn med många bra restauranger och caféer.

Webb: Västervik.com

Kalmar Slott

Känn historiens vingslag på Kalmar Slott. Det sägenomspunna slottets historia sträcker sig 800 år tillbaka i tiden. Under lång tid var Kalmar Slott en betydelsefull försvarsanläggning, som kallades rikets nyckel på grund av sitt strategiska läge. Sedan dess har flera kungar regerat på slottet och många har satt sin egna prägel på det. Det mesta ut som det gjorde 1592. Men det finns fortfarande mycket kvar att upptäcka! Följ med på spännande spökvandringar, guidade turer i fängelsehålorna och se slottets utställningar.

Webb: Kalmar Slott

Några fler utflyktsmål värda ett besök!

Foto: Amanda Hedberg