Meteoritsjön Hummeln
Bad & fiske

Hummeln

Meteoritsjön som är en av åtta bevarade kratrar i Sverige

Meteoritsjön Hummeln bildades för 470 miljoner år sedan då en stor kollision inträffade i asteroidbältet mellan Mars och Jupiters banor. En stor asteroid bröts upp och fragment, meteoriter, från den 200 km stora asteroiden slog ner på jorden.

En meteorit med en diameter som tros ligga på ca 150 meter i diameter slog ner och bildade sjön som är över 60 meter djup. Hummeln är en av bara åtta bevarade nedslagskratrar i Sverige. Sjön är perfekt för bad, fiske, paddling, kajak mm.

Upplev Hummeln

Geologiskt intressant sjö

Hummeln är upptagen som en av de 600 sjöar i världen som bör bevaras för forskning. Sjön är geologiskt intressant på grund av berggrundens sammansättning.

Enligt Carl Alwmark, geolog på Lunds Universitet, är bildandet av nedslagskratrar är en av de viktigaste geologiska processerna i solsystemet. Våra resultat kan användas för att förstå utvecklingen av uppbrytningen av en asteroid och processer som har haft, och kan få, stor betydelse för utvecklingen och utseendet av vår planet. Carl Alwmark har gjort en studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Geology.

I Hummeln finns även relikter från den tid då sjön stod i förbindelse med Östersjön. Vid sjön ligger badplatsen Råsvik som är ett utmärkt ställe att vistas vid en fin sommardag.

Hitta hit