NYHET

Louise Nilsson är Kristdala Lucia 2019

Louise Nilsson är Kristdala lucia 2019. Det stod klart på söndagskvällen den 8 december efter att luciakommittén räknat de 547 giltiga röstsedlarna som inkommit i omröstningen. Efter noggrant räknande stod det klart att Louise fått 181 röster vilket var flest av alla.

Trettiofemte lucian i Kristdala

Luciatraditionen är stark i Kristdala och sedan premiären 1984 så har alltså den trettiofemte lucian valts. Luciakommittén överraskade den nyvalda lucian i hemmet med gratulationer, hemgjord smörgåstårta, blommor och choklad.

När Louise öppnar dörren blir hon chockad. ”Jag blir alldeles skakig” säger hon och tittar på mamma Malin vars kinder fylls av glädjetårar. Moster Jessica är på besök och är snabb med att ge lucian en grattiskram.

”Det känns skakigt med roligt” säger Louise när vi slår oss ner vid köksbordet. Louise gillar att sång och musik och ska sjunga två duetter tillsammans med två av tärnorna.

”En dröm sen jag var liten”

Louise har tillsammans med de andra luciakandidaterna och tärnorna övat en hel del på sångerna tillsammans med kantorn Milda Jonasson. – ”Det ska bli roligt att vara lucia” säger Louise. ”Att bli Kristdala Lucia har varit en dröm sen jag var liten. Det är en väldigt fin tradition.”

Fritiden ägnar Louise åt att träffa vänner, kolla på serier och plugga. I vår är det dags att söka linje på gymnasiet. ”Jag har inte bestämt mig än men det blir nog frisörlinjen i Kalmar eller barn och fritid.”

Kollekten går till Barncancerfonden

Luciakommittén har gjort en del utveckling av årets luciafirande. Louise att få skänka kollekten som samlas in i kyrkan till ett välgörande ändamål och hon har valt Barncancerfonden. Barn ska få leva som barn och inte behöva tillbringa mycket tid på sjukhus med en hemsk sjukdom.

Kröning med unikt luciasmycke

Luciafirandet inleds mingel i vapenhuset och luciatåget börjar vid klocka 19 i kyrkan. Prästen Stefan Lindholm inleder med psalm och kollekten. Vid kröningen får han hjälp av förra årets lucia Elida Andersson. Louise kommer att få det unika luciasmycket ”Nyponros” som tillverkats i silver av Maj-Britt Andersson i Målilla och skänkts av Bertil och Birgitta Nilsson.

Längsta luciatåget någonsin

Årets luciatåg blir det längsta någonsin med många extra tärnor från mellanstadiet och högstadiet samt sexåringarna Maja Nyman och Albin Andersson. De små håller på att öva på ”En sockerbagare” som de kommer att sjunga själva i kyrkan hälsar luciakommittén.

Kristdala lucia arrangeras av IF Ariels luciakommitté i samarbete med Kristdala samarbetskyrka och stöd av lokala företag och föreningar.

Foto: CT Foto