fbpx
NYHET

Isbanan på Dämmen spolas inte i dagsläget

Kung Bore är på besök i natursköna Kristdalabygden och efterfrågan på vinteraktiviteter, speciellt möjlighet till skridskoåkning, är stor. Tyvärr så kommer isbanan inte att spolas i dagsläget.

Tidigare i veckan plogades ramen för isbanan upp på Dämmen. Planen var att spola is nu till helgen men efter kontakt med Oskarshamns kommun så har Samhällsföreningen fått en rekommendation från fritidskontoret att inte spola upp is. Fritidskontoret har haft en avstämning med smittskydd och beroende på läget i länet är det inte lämpligt att bjuda in till allmänna platser där många träffas.

Dämmen är en allmän plats och Samhällsföreningen har inget nyttjanderättsavtal med kommunen ännu, det är dock ett arbete som pågår. Efter samtal med tekniska kontoret så kan de dock erbjuda ett tidsbegränsat avtal för nyttjande av Dämmen om vi vill spola is.

Beslutet att spola is är alltså upp till Samhällsföreningen.

Med tanke på att det inte spolas några isbanor så är risken hög att en isbana på Dämmen skulle locka många besökare utifrån. Styrelse har därför diskuterat möjligheter till restriktioner exempelvis bokningssystem vilket fungerar bra i Målilla.

Planen faller på två saker: möjligheten till tillsyn dvs. att vi trots bokningssystem inte kan hålla koll på hur många som håller till på isen samtidigt och givetvis det faktum att det finns en oro över att smittspridningen ska öka ytterligare.

Nationella restriktioner gäller till den 24 januari så styrelsen avvaktar beslut om isbana till nästa styrelsemöte som är inbokat den 27 januari.

Synpunkter kan mejlas till info@kristdala.se.

Tips om andra vinteraktiviteter

Det finns ju andra vinteraktiviteter att ägna sig åt.

  • Pulkabacken i hagen invid Dämmen är öppen för åkning i mån av snö. Det går även bra att åka pulka vid skolgården.
  • Fritidskontoret räknar med att göra skidspår på motionsspåret när det kommit cirka 20 cm snö. Vänligen undvik att gå på slingan så att det går att spåra.
  • Det går också bra att vintervandra på våra vackra vandringsleder.
  • En annan mysig aktivitet är att grilla korv över öppen eld. Här hittar du information om några grillplatser i bygden. Tänk på att städa upp och hålla snyggt efter dig!

Annicka Gunnarsson, ordförande Kristdala Samhällsförening