fbpx
FRITID

Vandringsleder

Bråbygdens vandringsleder

Alla Bråbygdens vandringsleder bjuder på en vacker utsikt över hagar, slåtterängar, åkerlyckor och gärdesgårdar. Vandringslederna utgår från Bråbos Naturcenter. Det finns fikabord utställda på olika platser längs vandringslederna. Den lilla vandringsleden är ca 1,5 km lång, den stora vandringsleden är ca 4,5 km lång och vandringsleden runt våtmarken är ca 8 km lång. Karta finns att köpa på Bråbos Naturcenter eller Bråbogården.

Vägbeskrivning: Bråbo Naturcenter, Bråbo
GPS-koordinater: 57°20’34.4″N 16°09’50.9″E
Webb: www.brabygden.se

18 km vandringsled genom det unika natur- & kulturlandskapet i Krokshult

Krokshultsbygdens vandringsled

Upplev det vackra och varierande landskapet längs den 18 km långa vandringsleden i Krokshult. Vandringsleden är uppdelad i tre etapper och går genom flera små byar. Längs leden går det att beskåda vackra slåtterängar, beteshagar och odlingsmarker samt gravfält från bronsåldern. Under vandringen kan man även se stenrös, tjärdalar och torpargrunder.

Vägbeskrivning: Kör genom Krokshult och följ skyltar till parkeringen.
GPS-koordinater: Parkering 57°22’44.8″N 16°04’51.1″E
Webb: www.krokshult.se
Karta: Karta över vandringsleden

Du passerar den ”kinesiska” muren i Smisserum när du går Ostkustleden

Ostkustleden

Ostkustleden bjuder på allt från lundområden till karga och artfattiga skärgårdsmiljöer. Den 16 mil långa vandringsleden runt Oskarshamns kommun är uppdelad i 8 etapper. Varje etapp är ca 2 mil lång och vid varje etappmål finns övernattningsstugor som är öppna året runt. Etapp 1-3 slingrar sig kring Kristdala, från Nynäs vid Humlenäs till Lönhult vid kommungränsen mot Hultsfred.

Vägbeskrivning: Humlenäs, ca 10 km söder om Kristdala
GPS-koordinater: Humlenäs parkering 57°21’39.9″N 16°15’58.4″E
Kontakt: Turistinformationen 0491-77072
Webb: www.oskarshamn.com

Vid Målsjöns fågellokal finns två vandringsstigar

Röstorps vandringsstigar

Har du ett allmänt naturintresse så är Röstorp värd ett besök. Den gamla byn omnämns redan på 1500-talet och är en fantastisk sevärdhet. Här finns många mysiga röda hus med vita knutar och här ligger även Målsjön som under lång tid varit känd som en fin fågellokal. Om du verkligen vill uppleva Röstorp så finns här fina vandringstigar och bland sevärdheterna finns en gammal ängslada från 1834 som nu är restaurerad och en väl bevarad linbastu.

Vägbeskrivning: Kör mot Ishult och sväng höger mot Röstorp.
GPS-koordinater: 57°25’17.7″N 16°14’09.2″
Webb: www.malsjon.com

Blomsterprakt på Träthults ängar

Träthults Natur & Kultur

Träthults Natur & Kultur är 1,5 km lång led markerad med blåvita stolpar. Längs leden finns det informationsskyltar och även möjlighet att grilla. Den som inte vill vandra på egen hand kan boka guidning genom området. Beskåda beteshagar, ängar, åkrar, bevarade kulturmiljöer samt den rika blomsterprakten. Det finns även en bibehållen gårdsdel med hus, ladugård och inventarier för de som är intresserad av hur man levde under 1800-talet. Logi kan också ordnas per dygn eller vecka.

Vägbeskrivning: Kör mot Krokshult och sväng vänster mot Höckhult. Efter någon kilometer kommer du till Träthult.
GPS-koordinater: 57°22’42.3″N 16°06’25.4″E
Kontaktuppgifter: Stig Karlsson, 0491-720 64

Sverigeleden passerar vackra Krokshultsbygden

Sverigeleden

Upplev Kristdalabygden på cykel genom att ta en tur på Sverigeleden. 1984-1988 anlades Sverigeleden och det är cykelturistledernas flaggskepp med totalt 9 500 km cykelled. Genom öppna kulturbygder med lämningar från den svenska historien går den omtalade Sverigeleden som bjuder på ett omväxlande och vackert landskap. I Kristdalabygden finns tre sträckningar i varierande längder. All information om Sverigeleden finner du i ledens tre kartfoldrar som går att beställa.

Webb: www.svenska-cykelsallskapet.se