fbpx
NYHET

God Jul & Gott Nytt År!

Året går mot sitt slut och vi vill tacka alla medlemmar och sponsorer för att ni är med och bidrar till bygdens utveckling. 2019 blev ett fantastiskt år på många sätt för föreningen som under året dessutom fyllde 20 år.

Vi inledde året med att fira utmärkelsen Årets lokala utvecklingsgrupp 2018 som delas ut årligen av riksorganisationen Hela Sverige Ska Leva. Utmärkelsen är ett bevis på att vi gör något bra i natursköna Kristdalabygden.

Att arbeta ideellt är ett fantastiskt sätt att skapa stolthet i en bygd. Det kan vara allt från att träna ungdomslaget i innebandy och sälja korv i kiosken på fotbollsmatchen till att baka kakor till försäljning på ett evenemang eller hissa flaggan på torget under årets alla flaggdagar.

Oavsett vad man bidrar med så skapar det aktiviteter i vår vackra bygd. Det är en gemenskap där man får chans en att lära känna nya personer som kanske utvecklas till livslång vänskap.
Under sommaren har samhällsföreningen bland annat arrangerat fyra populära musik- och fordonskvällar och lovorden susar ikapp med bilarna som rullar in på torget – ”Vilken fantastisk kväll”, ”Vilket jobb ni gör!”, ”Vad roligt att det händer så mycket här!”. Alla besökare är nöjda och glada, ung som gammal, invånare som besökare.

Att genomföra alla evenemang hade aldrig gått utan alla eldsjälar som lägger sin fritid detta. Jag får ofta lovord för det arbete jag lägger ner vilket jag är mycket tacksam för. Vi behöver alla höra att vi gör något bra. Eldsjälarna är alla som gång på gång är med och hjälper till med allt från att dra fram elkablar, sätta upp tält eller sälja korv, kaffe och lotter. Inte att förglömma alla de som bakar goda bullar och kakor till kaffeserveringen.

Under en musik- och fordonskväll arbetar ett tjugotal personer och alla lägger ner cirka fem timmar vardera. Under en kväll gör vi således hundra timmar tillsammans. Med planering, inköp, tillstånd, marknadsföring, vinster till lotteri mm får man lägga till minst tjugofem timmar till per kväll. Under fyra kvällar läggs det alltså ner över 500 timmar ideell tid.

Varför? För att det är roligt, det skapar gemenskap och trivsel samt stolthet i bygden Jag är så otroligt tacksam för att få vara en del av den fantastiska utveckling som pågår i natursköna Kristdalabygden som i mina, och många andras ögon, är världens bästa plats.

Hur kan vi få fler att tycka att vår hembygd är världens bästa plats? Engagemang, trivsel och lokal utveckling lockar nya invånare. Bygdens invånarantal har ökat de senaste åren men faktum är att vi behöver bli ännu fler. Kommunens mål är 30 000 invånare till 2030 och då behöver även Kristdalabygden fler nya invånare.

Fler invånare ökar inte bara kommunens skatteintäkter utan skapar även underlag för bygdens förskolor och skola, bibehåller servicen samt stärker både näringsliv och föreningsliv.

Hur kan vi hjälpas åt att få fler att flytta hit? Kan vi uppmuntra barn och barnbarn att bli hemvändare? Kan vi få boende i städerna att hitta sitt drömboende i en levande landsbygd? Kan vi skapa en flyttkarusell där äldre som inte längre kan eller vill ta hand om sitt hus flyttar till en lägenhet så att hus frigörs och barnfamiljer kan flytta in? Kanske kan vi locka ödehusräddare att ta hand om våra tomma hus?

I september var Mark och jag med i en stor intervju om ödehus i tidningen Grus&Guld om Ödehus som finner nya ägare och även tidningen Land har nämnt bygdens arbete med ödehusen som pågått sedan 2013. Media har börjat visa intresse och flera reportage är på gång så håll utkik!

Intresset för ödehus ökar och på Facebook samlas tiotusentals i Robert Danielssons grupp ”Jag räddade ett ödehus”. På nyåret kommer Robert och hans kollega Jennifer Erlandsson, som arbetar med projektet Lev din dröm Falkenberg, till Oskarshamns kommun för att hålla en inspirerande föreläsning om ödehus.

Vi hoppas såklart att många kommer att visa intresse för detta. Men först ska vi fira både jul och nyår! Ta hand om varandra och passa på att umgås med nära och kära. Glöm inte att årets julklapp är alldeles gratis – nämligen en kram!

Varma julkramar
Annicka Gunnarsson, ordförande

Det är dags för dopparedan,
tomten hoppas på många snälla barn.

Släden blir svår för tomten att köra,
hoppas att vi honom inte ska höra.

Barrtazar blev namnet på granbocken,
stort tack för engagemang av hela flocken.

Malin Larsson fyndiga namnet hittade på,
en present i brevådan du kommer att få.

Året närmar sig sitt slut,
passa nu på och njut!

Snart är det dags för ett nytt år,
vårt arbete för utveckling i bygden består!

God Jul & Gott Nytt År
önskar Kristdala Samhällsförening