fbpx
NYHET

Sökes: Ödehus till försäljning

Ödehus, tomma affärslokaler och industrilokaler är en resurs som möjliggör att fler kan flytta till natursköna Kristdalabygden. Nu söker vi tips från invånare om vilka hus, såväl i vår hembygd som i hela kommunen, som står tomma.

Att ta hand om ett ödehus blir allt mer populärt. Gruppen Jag räddade ett ödehus på Facebook växer stadigt och flera tv-program visar upp byggnadsvård och renovering av ödehus. SVTs reporter Johan Juhlin följer ödehusrörelsen och har gjort ett rikstäckande reportage med inslag från flera kommuner i landet varav Oskarshamn är en. SVT Småland var i Kristdala och filmade strax före jul.

SVTs reportage

Vi välkomnar fler entreprenörer och invånare

Ödehus är något som vi har arbetat med under flera år och nu är det dags att ta nya tag. Oskarshamns kommun vill växa med 3 000 nya invånare de kommande tio åren så det vore positivt om vi kan locka flera invånare – barnfamiljer och unga vuxna – samt entreprenörer som drömmer om livet på landet samtidigt som husen är en resurs som kommer till användning.

Samverkan med kommunen

Hela Sverige Oskarshamn, som arbetar med ett lokalt utvecklingsprojekt i Kristdala och Bockara, kommer nu att samverka med kommunens skärgårds- och landsbygdsutvecklare Kristina Hägg-Blecher för hitta, kartlägga och sammanställa uppgifter om möjliga ödehus.

Ödehus i Kristdalabygden

Sedan inslagen på SVT sändes så har projektet fått in över fyrtio intresseanmälningar från folk som är intresserade av att ödehus och tomma lokaler. Nu behöver vi din hjälp!

Om du känner till hus och lokaler som står tomma vill vi be dig att tipsa oss. Ditt tips kan hjälpa fler att hitta sitt drömboende och bidra till viktig inflyttning i Kristdalabygden och hela kommunen.