NYHET

David på inspelningen av Eagles

Ingen har väl kunnat undgå att webbserien Eagles hade premiär på Sagabiografen i torsdags? Serien filmades i Oskarshamn under hösten förra året och under helgen släpptes de första tre avsnitten av serien på SVT Play.

Det flesta i teamet bakom Eagles kommer från Oskarshamn med omnejd. En av de som medverkade under inspelningen är David Eriksson, 23, från Kristdala. David bor i Stockholm och jobbar just nu som manusförfattare.

Hur var det att vara med på inspelningen av Eagles?

Det var jättekul och samtidigt väldigt konstigt. Det var ju inte så länge sedan jag själv var 17 och hängde på diverse ställen i Oskarshamn, så att vara på plats och spela in scener som känns igen så starkt var väldigt surrealistiskt men såklart även jätteroligt.

Vad var din uppgift?

Jag var elektrikerassistent, vilket innebär att jag hjälpte till att ljussätta alla scenerna. Jag placerade lampor, satte filter på fönster, flaggade av oönskat ljusinsläpp, studsade naturligt ljus och mycket mer. Överlag allting som berörde el och ljus var mitt ansvarsområde. Så det är delvis tack vare mig som serien har en så snygg look, blink blink.

Vilket är ditt bästa minne från Eagles-inspelningen?

Det finns såklart jättemånga bra minnen, men det allra bästa är nog ”den stora statistdagen”, då vi fyllde Be-Ge Hallen med statister och spelade in seriens stora A-lagsmatch.

Denna sekvens var inspelningens största och mest komplicerade dag, dels till antalet människor som var involverade samt hur mycket kameran förflyttades, både på isen och på läktaren. Det var en hektisk dag men när jag fick möjlighet att se på monitorn och ta del av de bilder vi fixade så fick jag gåshud.

Vilka förebilder har du inom film?

Jag har väldigt många men de största är Charlie Kaufman och Christopher Nolan. Båda har fantastiska karriärer och strålande filmografier. De gör film som är väldigt annorlunda och okonventionella som bjuder in till tänkande och analys.

Trots att deras filmer går utanför normen av det som man vanligtvis ser, så gör de dem på ett så bra och välgjort sätt så att en bred publik kan uppskatta dem. Det är så jag ämnar göra med mina egna verk om jag får chansen och har tur.

Vad jobbar du med just nu?

Just nu skriver jag främst på min webbserie som ligger hos New Stories; alltså samma bolag som ligger bakom Eagles. Vi ska under de kommande veckorna skicka ut pitchen till kanalerna, så förhoppningsvis får vi sätta igång med research och utveckling under våren.

Samtidigt skriver jag även lite på andra projekt, såsom några serieförslag och även en långfilm. Jag ska dessutom ge mig in i och bistå i några andra projekt troligtvis, som just nu är i uppstartsfasen.

Kort om ”Eagles”:

Influencern Felicia och hockeytalangen Elias, barn till den före detta NHL-stjärnan Mats Kroon, flyttar från Boston till pappans hemstad Oskarshamn. En hemflytt som inte blir helt okomplicerad då de rådande hierarkierna i såväl skola som hockeylag utmanas med syskonens ankomst.

Eagles är en stark serie om fyra ungdomar i en svensk småstad där kärlek, rivalitet och vänskap varvas med en stenhård hockeysatsning och drömmar om en annan framtid.

Regi: Amanda Adolfsson
Producenter: Stefan H Lindén & Måns Göransson
Manus: Anton Nyberg, Michaela Hamilton & Fanny Ekstrand
I rollerna: Alva Bratt, Adrian Öjvindsson, Yandeh Sallah, Edvard Olsson, Per Lasson, Sarah Gustafsson med flera.

Kolla på Eagles!

Läs mer:

Foto: Kristofer ”Kiggs” Carlsson & SVT