NYHET

ALLA vinner på en attraktiv bygd

För att inspirera Kristdalabygden till att ta sig till nästa nivå när det gäller lokal utveckling bjöd Hela Sverige Oskarshamn in entreprenören Jerry Engström från FriluftsByn i Höga Kusten för att hålla workshop om destinationsutveckling den 12 mars.

Ett trettiotal föreningar, företagare, privatpersoner och kommunens landsbygdsutvecklare kom till församlingshemmet för att delta i workshopen som Jerry förberett tillsammans med Annicka Gunnarsson som är projektledare för det lokala utvecklingsprojektet.

Workshop

Workshopen inleddes med att Jerry höll en kort introduktion och föreläsning för att ta gruppen till det första steget, att skriva förslag på vision och mål till 2025. Efter att ha tagit fram fyra mål delades deltagarna upp i grupparbete för att påbörja arbetet med en handlingsplan och särskiljning.

Förslag på mål

  • Meteoritsjön Hummeln är väl paketerad, kommunicerad och visualiserad på plats.
  • Vi har ökat möjligheten för boende för besökare i Kristdalabygden.
  • Vi har tydliga, sammankopplade och väl paketerade vandrings- och cykelleder samt en ny led mellan Hummeln och Oskarshamn.
  • Vi har tydliga och prissatta smak och kulturupplevelser som ska riktas till våra målgrupper med fokus på det småländska skafferiet.

ALLA vinner!

Workshopen avslutades med en rungande applåd och alla deltagare uttryckte hur nöjda de var med kvällens arbete. Kristdalabygden har fått verktyg för att ta sig till nästa nivå vilket kan komma att skapa flera arbetstillfällen, en aktiv fritid för både invånare och besökare samt på sikt öka inflyttningen ytterligare och skapa bättre underlag för service, skola, handel, kommunikationer, boende, mat etc. ALLA vinner på att Kristdalabygden är en attraktiv landsbygd där det händer saker året runt.

Vad händer nu?

Annicka och Jerry hade uppföljande samtal dagen efter workshopen för att sammanställa allt material från workshopen. Vi skrev ett förslag på vision för bygden, gick igenom handlingsplanerna och sammanställde målgrupper för bygden.

Kristdalabygden – en attraktiv landsbygd där vi med meteoritsjön Hummeln som utgångspunkt skapar en plats för rekreation, äventyr och unika upplevelser. Bygden bjuder på unika natur- och kulturvärden samt smaker från det lokala skafferiet.

Förslag på vision till 2025

Annicka fortsätter att skriva på en handlingsplan som ska skickas ut till deltagarna för synpunkter. Den 10 april är det bygderåd och då presenteras resultatet. Då tar vi beslut om nästa steg för att fortsätta arbetet i arbetsgrupper.

Har du frågor om det lokala utvecklingsprojektet? Kontakta Annicka på mejl annicka@hssloskarshamn.se eller på telefon 070-839 49 21.

Läs om hela Jerrys 48 timmar i Kristdalabygden och Bockarabygden. Här hittar du även förslag på vision, målen som togs fram under workshopen mm. Klicka på länken nedan för att läsa mer:

Läs mer:

Jerrys besök arrangerades av Hela Sverige Oskarshamn i samarbete med Leaderområdet Astrid Lindgrens Hembygd och Studieförbundet Vuxenskolan som är projektägare för det lokala utvecklingsprojektet för Kristdalabygden och Bockarabygden.